Bezienswaardigheden in Slowakije

Slowakije heeft een rijk een kleurrijke geschiedenis, een logisch gevolg hiervan is dat er verdeeld door het land talloze bezienswaardigheden te vinden zijn. Een groot deel van de bezienswaardigheden hebben direct te maken met het rijke verleden van Slowakije. Zo zijn er verdeeld door het land veel oude kastelen en burchten te vinden. Veel van deze kastelen zijn gebouwd in de tijd dat Slowakije nog onderdeel van het Hongaarse Koninkrijk om de grenzen te beschermen. Andere bezienswaardigheden hebben een natuurlijke oorsprong. Zo zijn er verschillende grote nationale parken te vinden en zijn er karstgrotten. We hebben geprobeerd de bekendste en belangrijkste bezienswaardigheden te verzamelen om een zo goed mogelijk beeld van Slowakije te geven.

Spišský hrad

Spišský hrad is te vinden in het centraal oostelijke deel van Slowakije en is een van de grootste kasteelruïnes van het land. Het Spiš kasteel is samen met enkele andere bezienswaardigheden in de omgeving en het dorp dat aan de voet van de heuvel ligt terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het kasteel is een van de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden in dit deel van Slowakije, jaarlijks brengen bijna tweehonderdduizend binnen- en buitenlandse toeristen een bezoek aan de restanten van het kasteel. Een deel van het kasteel is gerestaureerd, maar het grootste deel bestaat uit niet meer dan wat restanten van muren. De delen die zijn gerestaureerd, zijn toegankelijk voor publiek, zodat je een goed idee krijgt over hoe het leven hier moet zijn geweest in de middeleeuwen. Vanaf de hoogste toren van het Spiš kasteel heb je een prachtig uitzicht over de ruïne en de omgeving. In de zomermaanden worden er in en rondom het kasteel verschillende festivals en activiteiten georganiseerd. Op deze dagen kan en zal het behoorlijk druk zijn in het kasteel.

Hoge Tatra

De Hoge Tatra is een gebergte in het centraal noordelijke deel van Slowakije en het zuiden van Polen. Het hoogste punt van de Hoge Tatra en van de hele Karpaten, waar dit gebergte onderdeel van uitmaakt, is de berg Gerlachovský štít met 2655 meter. De rivier de Poprad loopt dwars door de Hoge Tatra en aan is de rivier ligt de plaats Poprad, de grootste stad in dit gebergte. Een groot deel van de Hoge Tatra is onderdeel van het Slowaaks nationaal park Tatra, wat grenst aan het gelijknamige park in Polen. In het uitgestrekte park leven wolven, beren, alpenmarmotten en verschillende zeldzame grote roofvogels. Het gebied is vooral geliefd bij wandelaars, maar is in de winterperiode gesloten voor publiek. In totaal ligt er in het nationaal park ongeveer zeshonderd kilometer aan wandelroutes.

Hrad Beckov

Hrad Beckov of het Kasteel van Beckov, is een groot rots kasteel in het noordwestelijke deel van Slowakije, bij het plaatsje Beckov. De eerste versie van het kasteel is gebouwd in de dertiende eeuw, maar door de eeuwen heen zijn er behoorlijk wat veranderingen en aanpassingen geweest. Nu is er slechts een kleine deel gerestaureerd, wat gebruikt wordt als toeristische bezienswaardigheid. Het grootste deel van het Kasteel van Beckov is vervallen tot een ruïne. Net als veel andere kastelen in Slowakije is het Kasteel van Beckov ooit gebouwd om de grenzen van het koninkrijk Hongarije te bewaken.

Kasteel van Bojnice

Het Kasteel van Bojnice is te vinden bij het stadje Bojnice in het centraal westelijke deel van Slowakije. De geschiedenis van het kasteel gaat helemaal terug tot het begin van de twaalfde-eeuw, toen er op deze plaats een houten fort te vinden was. Later zou het eerste stenen fort er gebouwd worden, die door de eeuwen heen steeds uitgebreid en aangepast werd. Zo heeft het kasteel in de zestiende een make-over gehad in de renaissancestijl, had het in de zeventiende eeuw een barokke sfeer en kreeg het tijdens de laatste renovatie, die duurde tot 1910, zijn huidige romantische uitstraling. Dit zorgt ervoor dat het lijkt alsof het kasteel het decor is geweest, voor schillende sprookjes van de gebroeders Grimm. Een groot deel van het originele interieur is bewaard gebleven en worden nu tentoongesteld in het kasteel

Karstgrotten

De grotten van de Slowaakse Karst en de Aggtelek Karst in Hongarije zijn als een inschrijving terug te vinden op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. In Slowakije zijn de grotten Gombasecká jaskyňa, Ochtinská aragonitová jaskyňa, Jasovská jaskyňa, Domina en twee ijsgrotten onderdeel van deze inschrijving. Drie van deze “gewone “grotten” en een van de ijsgrot is geopend voor het publiek. In alle gevallen is niet de hele grot geopend voor het publiek, maar slechts een deel. Vaak zijn de andere delen van de grot onbegaanbaar of slecht bereikbaar. Wij bezochten tijdens onze rondreis door Slowakije de Jasovská jaskyňa bij het plaatsje Jasov. Tijdens de ondergrondse wandeling met gids kom je alles te weten over deze unieke grotten en de stalactieten en stalagmieten die er te vinden zijn.

Astronomische klok van Stará Bystrica

De Astronomische klok van Stará Bystrica is sinds 2009 te vinden op het gerestaureerde plein van Stará Bystrica. Het is hierdoor een van de jongste astronomische klokken ter wereld. Anders dan veel oudere klokken, wordt de tijd op deze klok aangestuurd door een computer. Volgens eigen zeggen zou het hierdoor de meest accurate astronomische klok ter wereld zijn. De klok is het spektakelstuk van een houten gebouw, dat gebouwd is net als de vroegere houten kerken in Slowakije. De klok zelf zou de vorm hebben van de Onze-Lieve-Vrouw van de Smarten.

Kasteel van Betlair

Het kasteel van Betlair in het dorpje Betlair, is een van de mooiste en best bewaard gebleven kastelen van Slowakije, anders dan in de meeste kastelen en burchten is Betlair tijdens de Sovjetperiode niet leeggehaald, maar is het originele interieur nog steeds in het kasteel te vinden. Niet alles wat er te vinden is, is even ethisch. Zo hangen er verschillende koppen van met uitsterven bedreigde dieren, zien we plantenbakken van olifantspoten en in de kelder ligt de mummie van de laatste bewoonster van het kasteel. Het merendeel van het vijftig kamers tellende kasteel heeft nog steeds zijn originele stijlkamers en zijn opengesteld voor het publiek. Jammer genoeg was er tijdens ons bezoek geen Engelssprekende gids aanwezig, waardoor we over de geschiedenis van het kasteel niet heel veel meekregen.

Slowaaks Paradijs nationaal Park

Het nationaal park Slowaaks Paradijs of Slovensky raj is een natuurpark in het centraal oostelijke deel van Slowakije. Het park heeft een totale van bijna tweehonderd vierkante kilometer en maakt onderdeel uit van het Slowaaks Erstgebergte. Het park is voornamelijk bekend vanwege de bijzondere wandelroutes die er te vinden zijn. De meest bijzondere wandelroutes nemen je mee door kloven, langs watervallen en touwladders. Ook voor de minder avontuurlijke wandelaars zijn er leuke wandelroutes te vinden. De wandelroutes staan er duidelijk aangegeven met borden, paaltjes en stippen op de bomen.

Burcht van Čachtice

De Burcht van Čachtice is een oude tot ruïne geworden burcht die wereldberoemd is, vanwege de verhalen van de vrouwelijk Dracula die in het kasteel gewoond zou hebben. Volgens de overleveringen zou Elisabeth Báthory, de laatste kasteelvrouw van de burcht zich baden in het bloed van jonge maagden, zodat haar huid jong zou blijven. De schattingen van het aantal moorden die ze hiervoor zou hebben gepleegd lopen uiteen van vierhonderd tot tweeduizend. Een aantal die haar de twijfelachtige eer van moordenares met de meeste doden op haar naam heeft opgeleverd. Ze kidnapte en vermoorde samen met een handje vol aanhangers jonge meisjes uit dorpen en boerderijen, pas toen ze ook jonge edelen liet vermoorden werd ze opgepakt en opgesloten in haar eigen kasteel.

Kathedraal van Košice

De Kathedraal van Košice, is zonder twijfel het mooiste en meest indrukwekkende geloofsgebouw van heel Slowakije. Het immense bouwwerk staat midden op de Hlavná ulica, de Hoofdweg van Košice. De kerk heeft een totale oppervlakte van twaalfhonderd vierkante meter en kan vijfduizend gelovigen herbergen. De bouw van de kerk startte in de veertiende eeuw en werd in het begin van de zestiende eeuw afgerond. Het is de meest oostelijk gelegen gotische kathedraal van Europa, wat het extra bijzonder maakt. Naast de kathedraal staat de Urbanustoren en de Sint-Michielskapel, die beide onderdeel uitmaken van dit enorme bouwwerk. Bij de laatste renovatie is de kathedraal geheel in de oorspronkelijk stijl gerenoveerd, waardoor het nu weer zijn authentieke uitstraling heeft. De kathedraal is geopend voor publiek, wil je foto’s maken, dan moet je een kaartje kopen.

Sint Michael toren

Een opvallende bezienswaardigheid in het historische centrum van Bratislava is de Sint Michael toren. Deze toren die ook dienstdoet als toegangspoort, museum en uitzichtpunt kun je vanaf bijna alle delen van de historische binnenstad zien liggen. De barokke toren kan beklommen worden, dit is gratis als je in het bezit bent van een Bratislavacard. Tijdens de beklimming kom je in het kleine museum meer te weten over de geschiedenis van Bratislava. Eenmaal op de zesde verdieping heb je vanaf het balkon een prachtig uitzicht over de stad.

Kleine Karpaten

De Kleine Karpaten is een heuvelachtige strook in het westelijke deel van Slowakije, dat geologisch deel uitmaakt van de Karpaten. Het hoogste punt van de Kleine Karpaten is de berg Záruby met een hoogte van 768 meter. Het gebied is vooral geliefd bij wandelaars, er zijn in het gebied verschillende lange en korte wandelroutes te vinden. Op de zuidoostelijke flanken van de Kleine Karpaten wordt aan kleinschalige wijnbouw gedaan. De wijn die hier geproduceerd wordt is van goede kwaliteit. In het gebied zijn verschillende bekende burchten en kastelen te vinden. De bekendste zijn het Kasteel van Devin en de Burcht van Čachtice.

Krásna Hôrka

Het kasteel Krásna Hôrka is te vinden in het centraal zuidelijke deel van Slowakije, iets ten westen van de stad Kosice. Het is een van de mooiste en best bewaard gebleven kastelen van het land. Het kasteel wordt voor het eerst genoemd in de eerste helft van de veertiende en heeft in de loop van de eeuwen behoorlijk wat veranderingen ondergaan. Zo heeft het kasteel behoorlijk wat cosmetische veranderingen ondergaan, maar heeft het wel altijd zijn gotische karakter weten te behouden. Ondanks het feit dat het in zijn bijna zevenhonderd jarige bestaan meerder malen van eigenaar is veranderd, had het kasteel weinig gelden. Hier kwan een einde aan in 2012 toen, na een grondige renovatie het dak van het kasteel compleet werd verwoest door een brand. Tien procent van de collectie van het kasteel ging verloren.

Dunajec

De Dunajec is een populaire toeristische attractie op de grens tussen Polen en Slowakije. Vanaf het Poolse deel van de kloof kun je jezelf laten afdrijven naar het Slowaakse deel, een tocht die al met al een paar uur in beslag zal nemen. Onderweg word je getrakteerd op prachtige uitzichten op te Trzy Korony massief en het Pieniny berggebied. Deze berggebieden maken deel uit van het Poolse deel van de Karpaten, maar omdat de rivier voor een deel de grens vormt met Slowakije wilde ik hem toch genoemd hebben.

Kasteel van Bratislava

Het Kasteel van Bratislava is een van de populairste bezienswaardigheden van de stad Bratislava. Het kasteel is te vinden op de linkeroever van de Donau op een heuvel die een uitloper is van de Karpaten. Het huidige kasteel is gebouwd in de jaren zestig van de vorige eeuw, maar al ver voor onze jaartelling was er op deze plaats een vesting te vinden. In een deel van het kasteel is nu het Slowaaks nationaal museum te vinden. In dit museum kom je alles te weten over Slowakije en zijn korte, maar interessante geschiedenis. Het is ook de plaats waar de kroonjuwelen van Slowakije bewaard worden, al twijfelen wij eraan of het om de echte gaat of een slecht gemaakte replica.