Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Slowakije op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de een of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden.
Uitgebreide reisinformatie over Slowakije vind je terug op de vele Slowakije sites die je op het internet vindt. Een goede reisgids over Slowakije kan je vaak nog wat aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.
Alarmnummers
Het algemene alarmnummer in Slowakije is 112. Dit is een algemeen nummer dat gebruikt wordt voor alle hulpdiensten in het land
Ambassade
Mocht je je reisdocumenten kwijtraken dan kun je het beste ter plaatse contact opnemen met de Nederlandse ambassade (voor Nederlanders) of de Belgische ambassade (voor Belgen).
Nederlandse ambassade:
Fraňa Kráľa 5
811 05 Bratislava
Tel. +421252625081
Belgische ambassade:
Moskovska 13
811 08 Bratislava
Tel. +421259201112
Drinkwater
Het kraanwater is in Slowakije uitstekend te gebruiken als drinkwater. Het is dus niet noodzakelijk om flessen met mineraalwater te kopen.
Vaccinaties
Voor een vakantie in Slowakije heb je geen vaccinaties nodig.
Elektriciteit
In Slowakije worden dezelfde stopcontacten en stekkers gebruikt als in Nederland en België. Het voltage is ook 220-240 volt wisselstroom. Adapters, wereldstekkers of transformators zijn daarom niet nodig als je naar Slowakije reist.
Feestdagen
In Slowakije worden er gedurende het jaar meerdere nationale feestdagen gevierd. Op de meeste van deze feestdagen zullen openbare instanties en ook de winkels gesloten zijn. In sommige gevallen zullen de musea en toeristische attracties in Bratislava wel geopend zijn, maar winkeltjes in kleinere dorpen en stadjes zullen gesloten zijn. Controleer dit altijd voor vertrek om te voorkomen dat je voor een dichte deur staat.
1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Driekoningen
1 mei – Dag van de Arbeid
8 mei- Bevrijdingsdag
9 mei – Dag van Europa
29 augustus – Slowaakse Nationale opstand
1 september – Dag van de Slowaakse grondwet
17 november- Dag van de Vrijheid en democratie
25 en 26 december – Kerstmis
variabel – Goede Vrijdag
variabel – Pasen
variabel – Pinksteren
Fooien
Hoewel het zeker niet verplicht is, is het geven van een fooi een goede gewoonte in Slowakije. Reken hierbij op 5 tot 10% over de rekening in horecagelegenheden of aan taxichauffeurs. Geef kamermeisjes een fooi van 1 tot 2 euro per dag. Kruiers verwachten een fooi van ongeveer een euro per koffer of tas. Dit is natuurlijk allemaal vrijwillig en vrijblijvend. Ben je niet tevreden over de service dan geef je niets.
Geld
De euro is het wettige betaalmiddel in Slowakije. Als Nederlander of Belg hoef je daarom geen geld te wisselen. Je kunt in Bratislava en de meeste andere steden in Slowakije op redelijk wat plekken met de bankpas betalen (pinnen) of met een grote internationale creditcard zoals Visa, Mastercard of American Express betalen. In de kleinere dorpen en plaatsen zijn de pinautomaten wat schaarser en is het betalen met de pin nog niet altijd ingeburgerd. In de meeste supermarkten is het pinnen vrij normaal in andere winkels is vaak de gewoonte dat je contant afrekent.
In Bratislava zal je redelijk veel geldautomaten tegenkomen. Indien je bankpas geschikt is voor buitenlandopnames dan kun je bij alle geldautomaten met een Maestro-logo geld opnemen. Indien je euro’s opneemt dan mogen de banken daar geen extra transactiekosten voor in rekening brengen.
Internet
Wie online wil gaan in Slowakije kan net als in de meeste andere Europese landen gebruik maken van zijn eigen databundel. Dit natuurlijk zonder extra kosten. Ben je bijna door je MB’s heen, dan kun je op verschillende plaatsen gebruik maken van de verschillende gratis WiFi-netwerken. In sommige steden en dorpen is een gratis stadsnetwerk te vinden terwijl je op andere plaatsen van winkels en restaurants afhankelijk bent. Deze netwerken zijn in veel gevallen versleuteld. De Wifi-codes zijn vaak op voorspelbare plaatsen te vinden: menukaarten, krijtborden enz. Vind je hem niet dan kun je het natuurlijk altijd aan iemand vragen. De 3G en 4G ontvangstzijn op veel plaatsen in het land uitstekend, al kan het voorkomen dat je tijdens een lange wandeling of fietstocht net buiten het bereik valt van een netwerk.
Openingstijden
De winkels in het centrum van Bratislava zijn doordeweeks meestal geopend vanaf ‘s morgens een uur of 9 tot ‘s avonds tussen 18 en 20 uur. Op zaterdag sluiten de meeste winkels rond 18 uur. In de kleinere plaatsen en dorpen in het land zijn de openingstijden vaak net iets minder lang. Winkels openen soms pas rond 10:00 hun deuren, zijn gesloten rond het middaguur en vanaf 18:00 gaat de deur weer op slot. Dit is sterk afhankelijk per stad en streek. Het is verstandig om vooraf even goed te controleren of een winkel, museum of bezienswaardigheid geopend is als jij het wil bezoeken. Voor een gesloten deur staan is nooit leuk. De meeste winkels zijn op zaterdagmiddag en zondag gesloten.
Musea zijn doorgaans vanaf een uur of 9 tot 18 uur open. Sommige kleinere musea kennen een sluiting tussen de middag. Op maandag zijn veel musea in Slowakije gesloten.
Reisdocumenten
Er is vrij vervoer van personen tussen de Schengenlanden, waar ook Nederland, België, Slowakije toe behoren. Officieel heb je dus geen reisdocument nodig om de grenzen te passeren. Vanwege vluchtelingen of terreurdreiging kunnen er tijdelijke grenscontroles ingesteld zijn.
Ga je vliegen dan dien je je echter wel naar de luchtvaartmaatschappij toe te kunnen legitimeren en ook op straat kan de politie om je identiteitsbewijs vragen. Je dient dus te reizen met een geldige Europese identiteitskaart of een geldig Europees paspoort. Kinderen dienen hun eigen legitimatie bij te hebben.
Taal
In Slowakije spreekt men Slowaaks. Deze taal hoort tot de West-Slavische talen en wordt hoofdzakelijk gesproken in Slowakije. Het Slowaaks heeft weinig raakvlakken met het Nederlands en de meeste Nederlandstalige toeristen zullen er geen touw aan vast kunnen knopen. Gelukkig spreekt het merendeel van de inwoners van Slowakije die in de toeristenindustrie werkzaam zijn goed Engels of Duits. De Duitse taal heeft vaak de voorkeur bij de wat oudere inwoners van de stad. Het Engels bij de jongeren. De meeste restaurants hebben menukaarten in meerdere talen of staan de gerechten in verschillende talen beschreven.
Tijdsverschil
Er is geen tijdsverschil tussen Nederland of België met Slowakije. De zomertijd en wintertijd in Slowakije lopen gelijk met Nederland en België.
Veiligheid
Voor Slowakije gelden geen bijzondere reisadviezen. Het land en de stad worden afgestempeld als zeer veilig. Natuurlijk moet je de lokale wetten en gewoontes respecteren. Daarnaast is het verstandig om onveilige situaties niet op te zoeken. Vermijd de probleemwijken in de stad, loop in de avonduren niet alleen over straat en draag niet te opzichtig juwelen, horloges of dure elektronische apparatuur. Zelfs als je hierop let dan nog kun je de pech hebben om in een vervelende situatie terecht te komen, deze kans loop je echter in iedere grote stad in Europa en de rest van de wereld. Pas op voor tasjesdieven en zakkenrollers. Die zijn op steeds grotere schaal actief in Bratislava. Met name in de buurt van toeristische bezienswaardigheden en in het openbaar vervoer.