Steden en dorpen

Er is in Slowakije een twee echte grote steden te vinden, meerdere kleine steden en honderden kleine mooie dorpjes die verscholen liggen in alle uithoeken van het land. In veel van de kleinere dorpen in Slowakije lijkt het alsof de tijd er heeft stilgestaan, terwijl andere wat grotere plaatsen de afgelopen decennia juist een grote transformatie hebben doorgemaakt. In verschillende van de historische steden in Slowakije zijn inschrijvingen te vinden op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO, de bekendste zijn misschien wel de houten kerken in het oosten van het land. Ook het historische centrum van de hoofdstad Bratislava is terug te vinden op deze lijst. Het merendeel van de dorpen en steden in Slowakije zijn nog onontdekt door het grote publiek, waardoor je er nog het authentieke Slowakije kunt ervaren. Naast de Bratislava is de stad Košice, bijzonder leuk om er een dagje rond te lopen.

Bratislava

Bratislava is grootste stad en de hoofdstad van Slowakije. Het is ook de populairste stedentripbestemming van het land. Door de aanwezigheid van verschillende grote vliegvelden in de omgeving van de stad, weten steeds meer toeristen deze bijzondere stad te vinden. Het historische centrum van de stad leent zich perfect voor een meerdaagse stedentrip. Tijdens je bezoek aan Bratislava, kun je musea bezoeken, flaneren door de winkelstraten en op een terras genieten van alles wat de stad te bieden heeft. Hoogtepunten van een bezoek aan de stad zijn de Burcht van Bratislava, het uitkijkpunt, Most SNP, het Primaciálny Palác en het Slowaaks Nationaal museum. Wil je weten wat je allemaal kunt doen tijdens een bezoek aan Bratislava lees dan ons verslag over onze dag in Bratislava. Wil je alles over de stad en zijn bezienswaardigheden lezen, neem dan en kijkje op Bratislava voor beginners.

Košice

Košice is een grote stad in het oostelijke deel van Slowakije, in de Vallei van de Hornád. Het is na Bratislava de grootste stad van het land en heeft de grootste kerk van het land. Het historische centrum van Košice is in een prachtige staat, waardoor het een geliefde toeristische trekpleister is. Net als veel andere steden en dorpen in de omgeving is Košice ontstaan in de eerste helft van de dertiende eeuw, in de periode dat het grootste deel van Slowakije onderdeel was van het Hongaarse Rijk. De meeste bezienswaardigheden van Košice zijn te vinden aan de Hlavná ulica. Aan deze Hoofdstraat kom je onder andere het staatstheater, de Urbanustoren, de Sint-Michielskerk, het Forgác’s Paleis, Hotel Slávia en de Sint-Elisabethkathedraal tegen. Het merendeel van deze bezienswaardigheden kun je bezoeken, waardoor je behoorlijk wat van je tijd in Košice aan deze straat zal doorbrengen.
Het belangrijkste monument van de stad is zonder twijfel de Sint-Elisabethkathedraal of de Kathedraal van Košice, in deze immense kathedraal waarvan de bouw startte in de veertiende eeuw kunnen in totaal meer dan vijfduizend gelovigen.

Prešov

Prešov is als het gaat om inwonersaantallen de derde stad van Slowakije. De stad is te vinden in het oostelijke deel van Slowakije, aan de rivier de Torysa. De eerste permanente bewoning van dit deel van Slowakije vond al ver voor onze jaartelling plaats, maar de stad Prešov komen we pas tegen in de eerste helft van de dertiende eeuw. Het was de toenmalige koning van Hongarije die vanwege de zoutwinning verschillende bevolkingsgroepen naar deze plaats probeerde te trekken. Door deze aanwas groeide Prešov al snel uit tot een redelijk grote plaats die in 1299 al zijn stadsrechten kreeg. Later zou het zelfs een “Vrije Koninklijke Stad” worden. Helaas is van de oude vestingwerken van Prešov, op en bastion na niets bewaard gebleven. Wie de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad wil zien, kan het beste een bezoek brengen aan de Hoofdstraat. Aan deze straat staat de Sint-Nicolaaskerk, met een prachtige toren en twee paleizen uit de renaissance.

Poprad

Poprad is een middelgrote stad in het centraal oostelijke deel van Slowakije. Poprad is te vinden aan de voet van het Tatragebergte, aan de rivier de Poprad. De stad is gesticht halverwege de middeleeuwen en werd in de dertiende eeuw gekoloniseerd door de Duitser, nadat deze de stad hadden werd in 1412 Poprad verpand aan Polen. Deze verpanding werd aan het einde van de achttiende eeuw stopgezet, waardoor Poprad weer onderdeel werd van het Hongaarse Rijk. Deze eeuwenlange verpanding heeft een groot negatief effect gehad op de ontwikkeling van de stad, pas na de aanleg van een spoorlijn en de industrialisering van de stad kwam de economie tot bloei. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn te vinden aan en rondom het Námestie svätého Egídia. Aan dit plein staan prachtige huizen uit de achttiende en negentiende eeuw en een kerk uit de dertiende eeuw. Bij veel toeristen is de stad vooral bekend vanwege het waterpark AquaCity Poprad, een van de grootste waterparken van het land.

Trenčín

In het noordwestelijke deel van Slowakije, aan de rivier de Váh ligt de stad Trenčín. Het is een middelgrote stad met iets minder dan zestigduizend inwoners. De stad is gesticht in de eerste helft van de twaalfde-eeuw, maar al lang voor deze tijd zijn er nederzettingen op deze plaats te vinden geweest. Het belangrijkste bewijs hiervoor is een Romeinse inscriptie in de rots onder de burcht van Trenčín. Deze rots maakt nu onderdeel uit van het Tatra Hotel, dus als je de inscriptie wil lezen, dan zul je even naar binnen moeten lopen. De steen is gedateerd 179 na Christus, een periode dat in dit deel van Europa de Tweede Marcomannenoorlog plaatsvond.

De belangrijkste bezienswaardigheid van Trenčín is de Burcht van Trenčín. Het kasteel is hoogstwaarschijnlijk gesticht in het begin van de elfde eeuw door Bolesław I van Polen. Andere bezienswaardigheden zijn de Dolná braná, een oude stadspoort en toren en de Synagoge van Trenčín, die gebouwd werd in het begin van de twintigste eeuw en ongeveer tweeduizenden gelovigen kan huisvesten.

Žilina

Žilina is een middelgrote stad in het centraal noordelijke deel van Slowakije aan de rivier de Váh. Het gebied waar Váh nu te vinden is wordt al bewoond sinds de steentijd, al zou het nog tot het begin van de dertiende eeuw duren voordat er sprake zou zijn van permanente bewoning. Deze oude stad wordt aan het einde van de dertiende eeuw helemaal verwoest, vermoedelijk door de Mongolen om vervolgens weer door Duitse kolonisten te worden herbouwd. Toch zou het tot de zeventiende eeuw duren voor de stad tot bloei zou komen. In en rondom de stad werden verschillende fabrieken, handelscentra en scholen geopend, om deze ontwikkeling te stimuleren. In de negentiende eeuw, na aanleg van verschillende spoorlijnen zou de economie nog verder groeien. Veel van de historische bouwen, die nu nog het stadsbeeld domineren zijn in deze periode gebouwd. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn het plein Mariánske námestie, het Budatin kasteel en de twee synagogen van de stad.

Bardejov

In de Slowaakse regio Prešov, in het noordoostelijke deel van het land ligt het stadje Bardejov. De stad werd net als veel andere plaatsen in de omgeving gesticht in de dertiende eeuw en floreerde in de veertiende eeuw. Dit kon doordat het de status van vrije koningsstad had gekregen, waardoor verschillende gilden er zich mochten vestigen en er markten georganiseerd konden worden. Uiteindelijk zou Bardejov zelfs uitgroeien tot de grootste handelsstad van de omgeving en vestigden er zich meer dan vijftig gilden. In deze periode is in Bardejov het grote rechthoekige plein gebouwd “Radničné námestie” met in het centrale deel het stadhuis van Bardejov. De begane grond van dit stadhuis is gebouwd in de gotische stijl en de bovenste verdieping in de renaissancestijl. Op de kop van het plein staat de Bazilika sv. Egidia, een van de mooiste kathedralen van het land. Rondom het historische deel van de stad zijn nog steeds de oude stadsmuren te vinden en enkele van de oude bastions en torens.

Banská Bystrica

Banská Bystrica is een grote stad in het centrale deel van Slowakije, aan de rivier de Hron. De stad ligt aan de voet van het Lage en Hoge Tatragebergte wat ervoor zorgt, dat de stad een perfecte uitvalsbasis is voor sportieve toeristen gedurende het gehele jaar. In de winterperiode is de omgeving van Banská Bystrica uitermate geschikt voor verschillende wintersporten, terwijl in de zomerperiode de stad gebruikt wordt als startpunt voor mountainbiketochten en wandelingen. Banská Bystrica is gesticht in negende eeuw en beschikt sinds de dertiende eeuw over stadsrechten. Ooit was het een van de belangrijkste mijnbouwsteden en hierdoor rijkste steden van het land. Veel van de historische gebouwen in de stad zijn in deze periode gebouwd. Het merendeel van deze bouwwerken zijn te vinden aan en rondom het plein SNP.

Levoča

Het stadje Levoča is te vinden in het centraal oostelijke deel van Slowakije. Het gehele centrum van Levoča staat samen met enkele andere plaatsen in de omgeving op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het centrum van de stad is de afgelopen jaren in zijn geheel teruggebracht in zijn originele stijl, waardoor Levoča weer een stukje van zijn oude glorie terug heeft gekregen. De stad is gesticht in de dertiende eeuw nadat de Mongolen dit gebied geplunderd en ontvolkt hadden achtergelaten. In opdracht van de Hongaarse koning werden er in de omgeving verschillende koloniën opgericht, waarvan Levoča uit zou groeien tot de tweede stad van Hongarije. Belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Sint-Jacobuskerk, het stadhuis van Levoča en de Mariabasiliek. Bijzonder detail is dat na de reformatie, het moment dat een grootste deel van katholieke bevolking protestants werd, er onder leiding van de Habsburgers een contrareformatie plaatsvond. Hierdoor werd het grootste deel van de inwoners van Levoča weer katholiek.

Levoča is een van de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden in dit deel van Slowakije, toch is het nooit heel druk in de stad waardoor je redelijk ongestoord van de schoonheid van het stadje kunt genieten.

Čičmany

Het dorpje Čičmany is een van de weinige dorpjes die zo goed als niet veranderd is in de loop van de afgelopen honderd jaar. Het dorp, waar slechts tweehonderd mensen wonen, bestaat voor het grootste deel uit houten huizen die traditioneel beschilderd zijn, met mooie soms kleurrijke patronen. Het merendeel van de inwoners loop nu nog steeds in klederdracht rond, wat ervoor zorgt dat het dorpje door redelijk wat toeristen bezocht wordt. Het dorp Vlkolínec wat is kleiner is, maar ongeveer dezelfde uitstraling heeft, is zelfs terug te vinden op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Nitra

Nitra is een middelgrote stad in het westelijke deel van Slowakije. De stad is qua inwonersaantal de vierde stad van het land, maar redelijk onbekend bij de meeste toeristen. Toch heeft Nitra een lange en bewogen geschiedenis. Het is een van de oudste steden van het land. De geschiedenis van Nitra valt helemaal terug te herleiden naar het begin van de negende eeuw. In deze periode was Nitra het centrum van het Slavische vorstendom Pribina. Later zou de stad de oostelijk hoofdstad van het Groot-Moravisch koninkrijk worden en vanaf het begin van de negende eeuw zou het onderdeel uitmaken van het Koninkrijk Hongarije en zijn opvolgers. Nitra is een echte handelsstad, met veel industrie, twee universiteiten en verschillende complexen waar met grote regelmaat beurzen worden georganiseerd. Om deze reden zijn er veel zakenhotels in de stad te vinden. De weinige toeristen die de stad aandoen, komen er hoofdzakelijk voor de ommuurde bovenstad, met een seminarie, een kathedraal en het bisschoppelijk paleis.

Kežmarok

Kežmarok is een kleine stad in het zuidoostelijke deel van Slowakije, aan de Poprad rivier. Op de plaats waar de huidige stad te vinden is, was in de dertiende eeuw een Saksische gemeenschap te vinden. Deze gemeenschap betond uit een vissersdorp aan de rivier, een grenspost en een klein dorp. Aan het einde van de dertiende eeuw kreeg deze gemeenschap stadsrechten en begon het met het houden van een kaasmarkt. Hieraan dankt Kežmarok zijn huidige naam. Het dorp heeft een klein, maar mooi historisch centrum. Hoogtepunten zijn het kasteel van Kežmarok uit de tweede helft van de vijftiende eeuw en de Houten kerk, die net als de andere houten kerken in dit deel van Slowakije terug te vinden zijn op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De kerk is prachtig beschilderd aan de binnenzijde met wolken en verschillende voorstellingen uit de bijbel, iets wat best bijzonder is voor een protestante kerk.