Vakantie in Slowakije

Slowakije is en minder bekende, maar steeds populairder wordende vakantiebestemming. De stad Bratislava is al jaren een populaire budgetstedentrip bestemming en nu komen ook de andere delen van het land in trek. De verschillende natuurgebieden en nationale parken, staan bekend vanwege hun ongerepte natuur en de bijzonder dieren die er rondlopen. Net als aan de Franse Loire-streek kun je in Slowakije prachtige rondreizen maken langs statige oude kastelen ui burchten die nog stammen uit de tijd dat Slowakije onderdeel was van het Koninkrijk Hongarije. Veel van deze historische gebouwen zijn de laatste decennia opgeknapt, of hebben de eeuwen bijzonder goed doorstaan. Door heel het land zijn verschillende inschrijvingen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO te vinden.

Rondreis in Slowakije

Vanwege de prachtige ongerepte natuur van Slowakije is het een steeds populairder wordende bestemming aan het worden voor natuurrondreizen. Trekkend tussen de verschillende nationale parken, historische bezienswaardigheden en verlaten dorpjes wordt je getrakteerd op prachtige uitzichten. Je kunt ervoor kiezen om met een kleine camper of een auto de rondreis te maken, doe je het met een camper houdt er dan wel rekening mee dat je niet zomaar overal mag overnachten. Dit is alleen toegestaan op campings en parkeerplaatsen waar dit staat aangegeven, vrij kamperen is er verboden. Een groot deel van de georganiseerde rondreizen in Slowakije zijn grensoverschrijdend, waardoor je tijdens je reis ook Hongarije, Tsjechië en Oostenrijk zal aandoen.

Stedentrip Bratislava

De stad Bratislava is de enige stad die geschikt is als meerdaagse stedentrip bestemming, verdeeld over het land zijn nog wel enkele plaatse te vinden waar je met gemak een dag kunt rondlopen, maar veel langer kun je jezelf er niet vermaken, de enige uitzondering hierop zou de stad Košice kunnen zijn. In de stad Bratislava zijn genoeg bezienswaardigheden, gezellige winkelstraatjes en musea te vinden om jezelf meerdere dagen bezig te houden. Koop je een Bratislava card dan kun je een groot deel van deze highlights, gratis of tegen een gereduceerd tarief bezoeken. Er zijn in Bratislava bijzonder veel leuke restaurants en bars te vinden om je stedentrip nog leuker te maken. Ben je benieuwd naar de avonturen die wij in Bratislava beleefden, lees dan dit reisverslag.

Eten en drinken

De Slowaakse keuken heeft veel overeenkomsten met de keukens van Hongarije, Oostenrijk en andere gebieden waar het historisch mee verbonden was. Traditionele maaltijden bestaan uit een stevige soep, aardappelen, groente en varkensvlees en een dessert met zoet brood of een strudel. De bekendste Slowaakse soep, is en zuurkoolsoep, maar bonensoep, knoflooksoep en linzensoep staan er met regelmaat op het menu. De Oostenrijkse invloed is vooral te zien aan de verschillende soorten goulash die er verkrijgbaar zijn. Worden er geen aardappelen gegeten, dan is gnocchi een favoriet gerecht.
Voor de meeste toeristen is deze keuken niet erg aantrekkelijk, gelukkig is er overal genoeg keuze in andere keukens. Zo is er op de meeste plaatsen wel een pizzeria te vinden of een andere buitenlandse keuken. Er wordt op verschillende plaatsen in Slowakije wijn geproduceerd die van redelijke kwaliteit is. De meeste wijngaarden zijn te vinden in het zuidelijke deel van land. Een deel van Slowakije ligt in het wijngebied Tokaj, dat vooral bekend is vanwege zijn zoete witte wijn. De nationale drank van Slowakije is bier. Dit is overal in alle smaken en maten te verkrijgen. Wil je iets sterkers, dan kun je Silvovica of Borovicka proberen.

Kamperen in Slowakije

Hoewel er slechts een handvol kleinere campings in Slowakije te vinden zijn, is het een steeds populairder wordende manier van vakantie vieren aan het worden in het land. Toegegeven, het zijn voornamelijk Nederlandse toeristen die met de caravan, camper of tent de rit naar Slowakije maken. Het merendeel van de campings, zijn kleine boerencampings zonder al te veel faciliteiten. Op de meeste campings is een nette en schone douchevoorziening, een zwembad en wat toiletten te vinden. Op de camping waar wij verbleven in het oosten van het land, had je de mogelijkheid om enkele dagen per week bij de eigenaren aan te schuiven en een hapje mee te eten. De campings liggen zo goed als allemaal in de omgeving van een van de nationale parken of bij de belangrijkste bezienswaardigheden. Zorg er wel voor dat je alles bij je hebt voor op de camping, want een winkel met campingspullen hebben wij er niet gevonden

Wandelen in Slowakije

Slowakije is misschien niet het eerste land waar je aan denkt voor een wandelvakantie, maar er is in het land duizenden kilometers aan wandelpad te vinden. Het nationaal park Hoge Tatra, de Lage Tatra en het Nationaal Slowaaks Paradijs, zijn de bekendste wandelgebieden van Slowakije. Door de grote hoogteverschillen die tijdens sommige van de wandelingen overbrugd worden, zijn een groot deel van de wandelingen alleen geschikt voor de wat meer ervaren wandelaar. Ben je op zoek naar avontuurlijke wandelingen, dan moet je en kijkje gaan nemen bij de Hornád kloof. Tijdens deze wandeling kom je langs steile rotswanden, watervallen en smalle bruggetjes. Onderweg moet je loopplanken, touwladders en andere obstakels overwinnen. Natuurlijk zijn er in Slowakije ook voor de beginnende wandelaar genoeg wandelroutes te vinden. Wil je alles te weten komen over welke wandelingen er in bepaalde gebieden te vinden zijn en wat de staat van de wandelpaden is, dan doe je er goed aan om een lokale VVV op te zoeken, deze weten vaak precies wat wel en niet veilig is.

Overnachten

De meeste toeristen die naar Slowakije gaan verblijven of in de stad Bratislava of het minder toeristische, maar prachtige oostelijke deel van het land. In de stad Bratislava kom je alle vormen van overnachten tegen. Van gezellige kleine b&b’s tot luxueuze hotels en alles wat ertussen zit. De gemiddelde prijs voor een hotelkamer in Bratislava is lager dan in de meeste andere Europese hoofdsteden, maar ligt wel hoger dan in de andere delen van het land. Op de meest andere plaatsen in Slowakije heb je iets minder keus, maar is er nog genoeg variatie te vinden, zodat iedere vakantieganger aan zijn trekken zal komen. Zelf verbleven we tijdens onze rondreis door Slowakije op verschillende kleine campings.

Huurhuisjes beginnen een steeds populairder wordende manier van overnachten te worden. Zo heb je alle luxe van thuis ook op vakantie. Ben je bereid iets meer geld uit te geven dan zijn er zelfs behoorlijk wat huurhuizen met zwembad te vinden.

Wil je zeker weten dat je tijdens je vakantie in Slowakije nooit te veel betaalt voor je hotel. Neem dan een kijkje op Trivago; hier kun je de prijzen van de verschillende aanbieders eenvoudig met elkaar vergelijken.

Wintersport

Slowakije is een populaire wintersport bestemming, maar vooral voor Slowaken en inwoners van landen in de directe omgeving van Slowakije. Er zijn in Slowakije, met name in de Hoge Tatra behoorlijk wat skigebieden te vinden, maar deze zijn veel kleiner dan de skigebieden in de bekendere wintersportlanden. Slowakije is voor de meeste Nederlanders veel te ver rijden, voor het skigebied dat je ervoor terugkrijgt. De bekendste skigebieden van Slowakije zijn Pleso en Tatranske Lomnica in de Hoge Tatra en in de omgeving van Jasna en Donovaly in de Lage Tatra.