Vervoer in en naar Slowakije

Er zijn verschillende manieren om naar Slowakije te reizen. Het merendeel van de toeristen die naar Slovenië op vakantie gaan komen met de auto. Terwijl de toeristen die voor een stedentrip naar Bratislava komen voornamelijk voor het vliegtuig kiezen. Een autorit vanuit Nederland naar Bratislava zal ongeveer tien tot elf uur in beslag nemen. Wil je doorrijden naar het centrale deel van Slowakije, dan moet je daar nog enkele uren bijtellen. Een andere handige manier om naar Slowakije te reizen is met het vliegtuig. In slechts anderhalf uur sta je op de luchthaven van Bratislava. Op de andere vliegvelden in Slowakije worden vanuit Nederland geen rechtstreekse vluchten uitgevoerd. Andere manieren om naar Slowakije te reizen zijn met de bus of de trein. Je moet er dan wel rekening mee houden dat je reistijd aanzienlijk verlengt zal worden.

Vliegen naar Slowakije

Wie vanuit Nederland rechtstreeks naar Slowakije wil vliegen heeft als enige optie het vliegveld van Bratislava. Vanaf verschillende vliegvelden in Nederland en België vertrekken er dagelijks vluchten naar Bratislava. Wie op het andere internationale vliegveld van Slowakije wil vliegen zal rekening moeten houden met een tussenstop. Vanuit Nederland en België zijn er geen rechtstreekse vluchten naar Košice. Zonder tussenstop ben je ongeveer anderhalf uur onderweg. Een populaire optie om met het vliegtuig naar Slowakije te gaan is het vliegveld van Wenen. Vanaf het vliegveld in Wenen reis je in minder dan een uur naar Bratislava.

Bratislava Airport

Het vliegveld van Bratislava staat lokaal bekend als het Letisko Milana Rastislava Štefánika. Het vliegveld is vernoemd naar een generaal die in 1919 in de buurt van het vliegveld is neergestort met zijn vliegtuig. Het vliegveld heeft twee start- en landingsbanen en twee terminals. Omdat Bratislava een steeds populairder wordende stedentrip bestemming aan het worden is, zijn er steeds meer toeristen die gebruikmaken van het vliegveld. Op het vliegveld zijn verschillende winkeltjes en faciliteiten aanwezig.

Kosice Airport

Het vliegveld van Košice is het op een na grootste van het land en is te vinden in de buitenwijken van de stad Košice. Vanuit Nederland en België worden er geen rechtstreeks vluchten op Košice uitgevoerd. Wel is het mogelijk om rechtstreeks vanaf Düsseldorf te vliegen. Het is mogelijk om met een tussenstop via Wenen, Praag of Londen te vliegen. Het vliegveld van Košice is een klein vliegveld met een start- en landingsbaan.

Transfers

De goedkoopste manier om vanaf het vliegveld van Bratislava of Košice naar het historische centrum van de stad te reizen is met het openbaar vervoer. In Bratislava zul je ongeveer 35 minuten onderweg zijn met de bus en tram. In Košice zal deze transfer aanzienlijk korter duren.

Wil je zo snel mogelijk van het vliegveld naar je hotel dan is een taxi de beste optie. De prijs van een taxirit vanaf het vliegveld naar de stad ligt wel iets hoger dan van een busrit, maar het geeft wel een stuk comfort. Boek je deze taxi met Taxi2Airport dan kun je vooraf perfect zien wat deze rit je zult kosten en wat de verwachte duur is. Op deze manier kom je niet voor onverwachte verrassingen staan, dit scheelt een hoop met onzekerheid. Als vooraf je taxi boekt zal deze op het vliegveld van Bratislava of Košice op je staan te wachten. Het is natuurlijk mogelijk om de rit te annuleren mocht de reis toch niet doorgaan.

Met de auto naar Slowakije

Afhankelijk van je bestemming in Slowakije zal een autorit ergens tussen de tien en de veertien uur in beslag nemen. Zonder files en andere vormen van oponthoud is het mogelijk om in minder dan elf uur naar Bratislava te reizen. Een autorit die je meeneemt door Duitsland en Oostenrijk voordat je uiteindelijk in Slowakije uitkomt. Je moet er rekening mee houden dat in Slowakije en Oostenrijk je verplicht een autovignet moet kopen om er te mogen rijden. Deze kun je vooraf online kopen of bij de grens.

Met de trein naar Slowakije

In ongeveer veertien kun je met de trein vanuit Nederland in Bratislava staan. Er zijn verschillende route die je kunt nemen. De snelste is via Frankfurt am Mein en Wenen. Met de trein naar Slowakije is misschien niet de snelste of goedkoopste manier, maar het is wel een leuke en milieuvriendelijke manier van reizen.

Autorijden in Slowakije

Er zijn geen afwijkende verkeersregels voor het autorijden in Slowakije. Het wegennet in Slowakije is over het algemeen uitstekend. Wij hebben tijdens onze rondreis in Slowakije behoorlijk wat kilometers afgelegd en zijn geen bijzondere dingen tegengekomen. Het enige waar je echt rekening mee moet houden is dat je in bezit moet zijn van een autovignet.

Huurauto

Als je met het vliegtuig of trein naar Slowakije reist dan is het erg handig om een huurauto ter beschikking te hebben. In de grotere steden van Slowakije en in de buurt van de vliegvelden zijn er verhuurmaatschappijen te vinden. Ga je een auto huren tijdens je vakantie in Slowakije dan is het belangrijk om op een aantal zaken goed te letten. Zoals wat zijn de bijkomende kosten, wat voor bezinebeleid wordt er gehanteerd en hoeveel borg moet je betalen.

Vergelijk de verschillende huurauto aanbieders in Slowakije met elkaar op Easyterra en vind zo de voordeligste huurauto.

Parkeren

Op de meeste plaatsen in Slowakije kun je veilige en gratis je auto parkeren. Alleen in de grotere steden zul je de auto betaald moeten parkeren. Dit doe je het beste en het veiligst in een parkeergarage. Zet je de auto weg op een verlaten parkeerterrein zorg er dan wel voor dat alle waardevolle spullen uit de auto zijn verwijderd.

Openbaar vervoer

De grotere steden en plaatsen in Slowakije worden met elkaar verbonden door een treinnetwerk. Kaartjes voor de trein koop je op het station, wil je gebruikmaken van een internationale trein binnen Slowakije dan zul je vooraf moeten reserveren. In het Tatra gebergte rijden verschillende elektrische treinen. De kleinere steden en dorpen worden met elkaar verbonden via een busnetwerk. De bus is een goedkope en gemakkelijke manier om door Slowakije te reizen.

Fietsen in Slowakije

Een leuke manier om Slowakije te ontdekken is op de fiets. Het fietspad langs de Donau tussen Bratislava en Wenen behoort tot de mooiste en bekendste fietsroutes in dit deel van Europa. Ook in de andere delen van het land zijn er prachtige fietsroutes te vinden. Zo kun je in de omgeving van Banská Bystrica fietsroutes vinden door het Hoge en Lage Tatra gebergte. De mooiste route in deze omgeving zou die bij een uitgedoofde vulkaan zijn. Oom in het westelijke deel van Slowakije zijn in de Kleine Karpaten prachtige routes te vinden. Door de vele hoogtemeters die in dit deel van Slowakije zal maken zijn de meeste routes alleen geschikt voor getrainde fietsers.