Weer en beste reistijd voor Slowakije

Het klimaat van Slowakije is een belangrijke factor tijdens een vakantie in Slowakije of een stedentrip in Bratislava. Wat is de beste periode om een bezoek te brengen aan een van de steden in het land en welke periode leent zich het best voor lange wandelingen in het Tatragebergte. Het is natuurlijk belangrijk om vooraf goed te kijken welke periode het beste is en wat de actuele voorspellingen op de plaats van bestemming zijn. De combinatie van deze factoren zorgen ervoor dat je een onbezorgde reis naar Slowakije kunt maken.
De drie verschillende klimaatsoorten die je in Slowakije tegenkomt zijn op het hooggebergteklimaat na niet heel verschillende van elkaar, alleen de gemiddelde dagtemperaturen verschillen iets van elkaar. De verschillen zijn echter niet zo groot dat je daar daadwerkelijk rekening mee moet houden tijdens een rondreis in Slowakije.Het klimaat van Slowakije

Er komen in Slowakije drie verschillende klimaatsoorten voor. Het grootste deel van Slowakije heeft een gematigd landklimaat, de lagergelegen delen een warm landklimaat en in de hoogste delen van het Tatragebergte komt het hooggebergteklimaat voor. Ditzelfde Tatragebergte zorgt samen met de andere gebergtes in Slowakije ervoor dat een groot deel van het land redelijk beschermd ligt. Dit heeft als consequentie dat grote delen van Slowakije een veel milder klimaat hebben dan eigenlijk gebruikelijk is in deze regio. De gemiddelde temperatuur ligt er net iets hoger en de gemiddelde neerslagcijfers liggen er net iets lager. Dit geldt  niet voor de delen van het land die aan de andere zijde van de gebergtes liggen. Daar liggen de neerslagcijfers behoorlijk hoger en de gemiddelde temperaturen lager.

Temperaturen

Vanwege het landklimaat dat in het grootste deel van Slowakije te vinden is, liggen de temperaturen gedurende het gehele jaar behoorlijk ver uit elkaar. Zo kan het kwik in de zomermaanden soms dagen boven de dertig graden Celsius uitkomen, terwijl in de winterperiode er soms lange periodes van stevige vorst zijn in het land. Dit is niet terug te vinden in de gemiddelde klimaatstatistieken van Slowakije, maar is wel een fenomeen dat zich zo goed als ieder jaar voordoet. Als je de gemiddelde klimaatcijfers van Slowakije bekijk dat verschillend die niet veel van de cijfers zoals we die in Nederland gewend zijn. Toch verschillen de klimaatcijfers in praktijk behoorlijk met die van Nederland. Dit heeft gedeeltelijk te maken met de temperende werking van de gebergtes rondom Slowakije op het klimaat en voor een deel door de ligging van Slowakije in het hart van Europa

Zomerzon

De zomermaanden in Slowakije zijn aangenaam warm en kunnen op sommige dagen zelfs heet genoemd worden. Vooral in het zuidoostelijke deel van het land kan het kwik in de zomerperiode behoorlijk oplopen, ditzelfde geldt voor de hoofdstad Bratislava. Op de warmste dagen van het jaar zal de stad gebukt gaan onder temperaturen die ver boven de dertig graden Celsius liggen. Gelukkig is er in de stad genoeg schaduw en water te vinden, zodat je wat kunt afkoelen.
Toch kan het ook in de zomermaanden koel en nat zijn in Slowakije. Dit heeft dan voornamelijk te maken met grote regenfronten die blijven hangen voor of achter de gebergtes en zo voor veel overlast zorgen. Dit zorgt er onder andere voor dat de gemiddelde neerslag in het zuidoosten van Slowakije hoger is dan op andere plaatsen in het land.

Wintermaanden

De wintermaanden in Slowakije zijn op de meeste plaatsen koel en soms zelfs koud te noemen. De laagste temperaturen komen voor in het Tatragebergte, waar verschillende wintersportgebieden te vinden zijn. De ander edelen van het land zijn in de wintermaanden koud, maar langdurige periodes met temperaturen onder het vriespunt komen er eigenlijk, maar zelden voor. Dit heeft ook weer alles te maken met de temperende werking van de omliggende gebergtes op het klimaat van Slowakije. De wintersportgebieden van Slowakije zijn bij de meeste Nederlanders nog onontdekt gebied. Toch zijn de pistes van een goede kwaliteit. Rondom het populairste skigebied van Slowakije; Jasná is meer dan twintig kilometer aan pistes te vinden.
Het lager gelegen westelijke deel van Slowakije ligt iets minder goed beschut waardoor de kans op langdurige vorst er iets groter is. In de meeste gevallen zal het beperkt blijven tot nachtvorst.

Wind

Doordat Slowakije behoorlijk ver van de zee ligt en beschut wordt door verschillende heuvels en gebergtes valt het over het algemeen erg mee met de wind. De winden die in Slowakije voorkomen zijn vaak zwak in kracht en zorgen niet voor onaangename bijeffecten. De weinige wind die in de zomermaanden in Slowakije waait, zal op de warmere dagen prettig aanvoelen.

Regen en neerslag

De neerslag is redelijk gelijkmatig over het hele jaar verdeeld in Slowakije. De zomermaanden kennen gemiddeld genomen iets hogere neerslagcijfers, maar dit verschilt sterk per deel van Slowakije. Zo liggen de gemiddelde neerslagcijfers in het zuidwesten van Slowakije het laagt met gemiddeldes tussen de 500 en 700 millimeter per jaar en in het Tatra gebergte met 800 tot 1800 millimeter het hoogst. Dit komt voornamelijk dat het regenfront soms dagenlang rondom het gebergte blijft hangen waardoor de gemiddeldes behoorlijk worden beïnvloed. In de wintermaanden zal in dit deel van Slowakije de neerslag als sneeuw of ijzel naar beneden komen.

Klimaatstatistieken Slowakije

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Slowakije zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Slowakije. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk het klimaat van Slowakije